Durerea este, poate, una din cele mai des intalnite probleme cu care ne zbatem. Oare ce va evoca numai auzirea acestui cuvint… DUREREA?
Acest simptom insoteste mai toate problemele noastre de sanatate si de cele mai multe ori este asociat DIRECT cu existenta bolii.
DISMENOREEA.. este durerea care insoteste menstrele sau care precede instalarea lor. Frecventa durerilor premenstruale este destul de mare. O femeie din 12 are DISMENOREE, uneori chiar pe parcursul intregii perioade fertile de viata, chiar din primul an al instalarii ciclurilor si pana la menopauza.
Durerile apar in ajunul sau in primele ore de la instalarea menstrelor. Acestea sunt de fapt niste crampe adeseori vii, care intre momentele de exacerbare au un caracter surd, permanent. Sediul durerilor este in jumatatea inferioara a abdomenului, dar pot cobori spre radacinile coapselor, spre lombe, vezica urinara sau rect. Crizele dureroase, adeseori penibile, accentueaza starea de indispozitie generala intalnita pe intreg parcursul ciclului menstrual.
Cel mai des intalnim DISMENOREEA la adolescente cu dezvoltare sexuala intarziata. Capacitatea lor de concentrare, in timpul orelor de clasa scade simtitor timp de mai multe zile, in fiecare luna.
DISMENOREEA instalata in adolescenta sau in anii imediat urmatori dispare adesea odata cu prima nastere. Chiar daca acest lucru nu se intimpla, oricum intensitatea durerilor se atenueaza in timp si dipar, de obicei, complet dupa varsta de 35 de ani.
DISMENOREEA mai poate avea si alte cauze: uter retroversat, inflamatii genitale aparute dupa nasteri sau avorturi, sterilitatea sau endometrioza.
Pentru calmarea durerilor, cel mai indicat este sa luati algocalmin, aspirina sau antinevralgice.
La femeia adulta DISMENOREEA se insoteste si de greturi, varsaturi si diaree. Adeseori NU lipsesc crizele migrenoase, oscilatiile tensiunii arteriale sau eruptiile urticariene. Cel mai des este suficient sa luati calmante, eventual si un sedativ usor.
Daca DISMENOREEA nu cedeaza, se poate recurge la tratament hormonal. Acesta va fi prescris si condus NUMAI de medicul specialist ginecolog, care se va ocupa si de formele rebele, neinfluentate de calmante sau de tratamentul hormonal.
In sindromul pre-menstrual DISPOZITIA femeii este in mod evident alterata. Ea nu este capabila de eforturi sustinute, fizice sau intelectuale, este mai labila, mai iritata sau dimpotriva DEPRESIVA. Supra-adugarea durerilor menstruale nu face decat sa accentueze aceste tulburari.
Adevarata AFECTIUNE pentru cea de langa noi se vede in astfel de momente.