Una din bolile care reprezinta o reala problema pentru autoritatile sanitare din intreaga lume este HEPATITA.
Caile de infectare, complicatiile majore,tratamentul costisitor si incapacitatea de munca..ce o poate induce, fac ca aceasta boala sa fie un obiectiv major al programelor de sanatate.
Aceasta boala are mai multe forme si se diferentiaza in general prin modalitatile de infectare. HEPATITA B este una dintre cele mai periculoase forme de hepatita. In intreaga lume sunt in jur de 350 de milioane de purtatori ai virusului hepatitei B.
Virusul ce provoaca boala se transmite prin singe contaminat sau secretii. Gradul de contagiozitate al Hepatitei B este foarte ridicat.
O picatura mica de singe este suficenta pentru a va imbolnavi. Persoana infectata poate transmite boala fara sa-si dea seama..caci single LOR ramine contaminat zeci de ani.
Omul este singurul purtator al virusilor si deci..singura SURSA de infectie. Nu intotdeauna cei care s-au imbolnavit au si vreun simptom. O treime din cei infectati nu prezinta nici un semn caracteristic al HEPATITEI. Din aceasta cauza, bolnavul nu se trateaza la timp si hepatita se poate croniciza in aproape 6 luni de la declansarea bolii. Ei incep sa constate ca ceva nu este in regula cu ei abia cind apar complicatiile.
Pe parcursul anilor, in functie de structura organismului, dar si de modul de viata, de alimentatie, consum de tutun, alcool, HEPATITA CRONICA poate evolua spre CIROZA sau CANCER HEPATIC.
Cel mai frecvent bolnavii acuza oboseala si lipsa de energie. Din pacate, marea majoritate nici macar nu se gindesc ca ar putea sa fi contactat HEPATITA.
Cind se manifesta, boala provoaca dureri de stomac, dureri articulare, febra, senzatii de voma, diaree si, in unele cazuri, ingalbenirea pielii, bine-cunoscutul icter.
Mult repaus si o dieta stricta, de crutare, pot aduce ficatul la starea lui normala. Refacerea lui se face treptat, in cel putin 4-6 luni de la infectare.
Este necesara urmarirea functiei ficatului si a starii generale a pacientului inca 6-12 luni, dupa vindecare. Exista riscul ca boala sa recidiveze.
Pe linga modul cum trebuie crutat un ficat bolnav mai trebuie sa stiti si modul cum se poate contacta boala.
Puteti sa luati o HEPATITA B de la o simpla manichiura, pedichiura, tatuaj si piersing sau de la stomatolog, daca s-au folosit instrumente infectate sau nesterilizate corespunzator.
Atentie mare, daca umblati cu obiecte contaminate sau posibil de a fi contaminate cu virusul hepatic. Orice intepare, taiere sau ranire creaza o cale de intrare in organism pentru virus. Cei care se drogheaza si folosesc seringi si ace nesterile sunt cei mai
expusi imbolnavirii.
O imbolnavire aproape sigura se produce prin transfuziile de singe sau produse derivate din single infestat cu HEPATITA. Dar acest lucru se produce foarte rar caci exista obligativitatea testarii singelui preluat de la donatorii de singe.
Mult mai putin rar, caci poate nici nu ne-am fi gindit la aceasta calede infectare este prin CONTACTUL SEXUAL. Singur prezervativul, evident intact, va poate proteja si de data aceasta.
Mai exista un mod de a evita imbolnavirea: preventia prin VACCINARE. Astfel va puteti imuniza pentru 5 ani dupa care va trebui sa va revacinati. Vaccinarea consta din trei injectii, care se fac la interval de cateva luni.
Din pacate vaccinul anti-hepatita B NU PROTEJEAZA si impotriva celorlalte forme de hepatita.